A csarnoképítés folyamata dióhéjban

Hogy is néz ki a projekt…logoHa valaki csarnokot épít, gyakran szüksége van rá már tegnapra. Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Szeretnék képet adni arról, hogy reálisan mennyi ideig tart egy normál csarnok elkészítése egy alap raktár vagy üzem résszel, és egy hozzá tartozó irodablokkal. Tegyük fel, hogy az alkalmas telek már megvan.

Kezdjük onnan, hogy az épület engedélyköteles. Ehhez első lépésként készítenünk kell egy Építési Engedélyezési tervet, melyet elektronikus úton a tervező beküld a hatóságok felé. Ezen terv elkészítésére számoljunk egy hónapot, hiszen több fejezetből leírásól, statikából, tűzvédelemből, egyebekből áll, amit szakági tervezők végeznek. A hatóságoknak 60 napjuk van arra, hogy elbírálják, és ha nem kell hiánypótlást benyújtani, mert teljes a tervdokumentáció, akkor kb. a 60. naphoz közelítve meg is lesz az engedély. Erre jön egy 15 napos jogerőre emelkedési idő. Jómagam az engedély megszerzésére 4 hónapot szoktam számolni. Itt szokták az ügyfeleink mondani, hogy: „De nagyon jó a kapcsolat, és majd az XY segít, és meggyorsítjuk.” Na ez az esetek 99+1%ban sose történt úgy, ahogy elképzelték.” Maradjunk a 4 hónapnál. (Volt már olyan, hogy hivatali tili-toli miatt ez 6 hónap lett.)

Az érdemi munkát a helyszínen az engedély birtokában lehet megkezdeni. Ekkor kezdődik egy beton alapozás, melyre számoljunk 2 hetet. A jó hír, hogy a szerkezet legyártása, amennyiben időben beütemezzük, egy átlagos csarnokra kb. 1 hónap, így a beton elkészültét követően már lehet is állítani a szerkezetet. A szerkezet felállítása legyen 1 hét. Eddigre meg tudna érkezni a burkolatok is, és kerülhet fel a tető és oldalfal. Ez követően jön a szegések felhelyezése, nyílászárók, beépítése, és a belső ipari padló elkészítése. Ezek viszonylag gyorsan, és akár párhuzamosan is mehetnek. Számoljunk ezekre 3 hetet. Ha ezek is megvannak, lehet a belső irodákat, gépészetet, szociális blokkokat építeni, ami bonyolultságtól függően 1-3 hónap, de lehet, hogy 4.

Amikor mindennel együtt megvagyunk, akkor lehet használatba vételi engedélyhez folyamodnia, és használatba venni az épületet.

Leírásunk egyszerűsített, csak általános, és optimális képet mutat. Kalkulálnunk kell még a rossz idővel, esetleges nyersanyaghiánnyal, hivatali akadályokkal is, illetve egy építkezés során bármi megtörténhet, akár régészeti feltárába is ütközhetünk, ami akár évekre leállíthatja a projektet.

Összesen: 9 hónap 1 hét

Ez egy optimális haladás. Mivel számoljunk? 1 évvel! Tehát a csarnokunkat az első rajzoktól kb. 1 év múltán tudjuk használatba venni.

Minimális idő spórolásra van lehetőség minden szakasznál apró trükkökkel, melyekkel akár 6-8 hónapba is be lehet szorítani a projektet, de ezzel nem érdemes számolni, mert bármi közbejön, ez borul, és egy építkezés során, ami hónapokig tart, nem számíthatunk reálisan tökéletes körülményekre.

Ha kérdése merülne fel, vagy ajánlatot szeretne kérni, készséggel állunk rendelkezésére!Kérjen ajánlatot most!
Telefon: 06 70 6005179
Email: info.csarnok@gmail.com

logo